Een gezond gebit

Veel mensen, inclusief ondergetekende, zijn doodsbang voor de tandarts. Alleen al de geur en het geluid van een draaiende boor veroorzaken kippenvel over mijn hele lijf. Het liefst stel ik mijn tandartsbezoekje zolang mogelijk uit, terwijl ik weet dat een periodieke controle zo belangrijk is om mijn gebit gezond te houden. Maar geldt dat ook voor onze huisdieren?

Gebitscontrole

Mochten gebitsproblemen zich toch voordoen, dan kunnen we hier gelukkig bijna altijd iets aan doen. Allereerst doen we een bekinspectie, waarbij we goed naar alle tanden en kiezen maar ook naar het tandvlees kijken. Tandsteen, tandvleesontsteking en blootliggende tandhalzen zijn zo vaak al goed te beoordelen. Om een gebit goed te kunnen reinigen, is een narcose nodig. Niet alleen het zichtbare tandsteen moet verwijderd worden, maar ook het deel dat net onder het tandvlees zit opgehoopt. Juist dat geeft vaak veel problemen. Dit is niet te verwijderen bij een wakker dier, zeker niet als het tandvlees extra gevoelig door de ontsteking is. Daarnaast is het in sommige gevallen nodig om tanden of kiezen te trekken, en dat kan natuurlijk helemaal niet zonder narcose! Waar mensen hun mond netjes openhouden, ook al is een behandeling pijnlijk en zou je soms graag je tanden in de tandarts zetten, zou een huisdier dat laatste onverbiddelijk wel doen bij de dierenarts.

Dentale röntgenfoto's

Als uw huisdier onder narcose is gebracht wordt hij eerst geïntubeerd, wat betekent dat we een buis via de bek in de luchtpijp aanbrengen. Dit doen we om de ademweg vrij te houden, enerzijds om uw dier van extra zuurstof te voorzien tijdens de narcose, anderzijds om te voorkomen dat er tijdens de ingreep vocht en viezigheid in de keel en luchtwegen terecht kan komen. Ook kunnen we zo gasnarcose toedienen, een hele veilige manier om uw huisdier onder narcose te houden. Als uw huisdier slaapt wordt eerst het gebit nogmaals helemaal nagelopen. Sommige problemen zijn met een inspectie onvoldoende te beoordelen, maar komen wel aan het licht met een dentale röntgenfoto. Net als u mogelijk gewend bent van uw tandarts, maken we met een speciale röntgenbuis hele gedetailleerde opnames van de tanden en kiezen. Groot voordeel hiervan is dat we ook de wortels, pulpaholte (waar de zenuwen in lopen) en kaakbot in beeld kunnen brengen. Zo blijken er soms onderliggende problemen te zijn, die we op het eerste oog gemist zouden hebben en toch tot problemen en pijn in het gebit kunnen leiden. Om de vergelijking met onze eigen tandarts door te trekken, bij een wortelkanaalontsteking zie je met het blote oog vaak niks, maar zo voelt het als patiënt toch zeker niet!

Gebitsreiniging en extracties

Als precies duidelijk is waar het probleem zit, dan worden de betrokken elementen behandeld. Indien nodig worden kiezen en tanden getrokken, waarvoor wij een ‘tandheelkundige unit’ tot onze beschikking hebben. Met speciale boortjes, haken en ander instrumentarium hebben we alles in huis om het gebit weer in optimale conditie te brengen. Ook worden de andere elementen goed gereinigd, zodat uw huisdier weer met een schoon en fris gebit naar huis kan.

Nabehandeling

Bij het ophalen krijgt u een brief mee met alle tips en adviezen om ook voor de toekomst het gebit van uw huisdier zo gezond mogelijk te houden.

Casus cavia

Niet alleen honden en katten kunnen last krijgen van hun gebit. Ook knaagdieren en konijnen zijn berucht om hun gebitsproblemen. Verkeerd afgesleten snijtanden of haken op de kiezen zijn oorzaken van slecht eten en afvallen bij deze dieren. Knaagdieren en konijnen hebben een heel lang en smal bekje, waardoor het heel lastig is bij een wakker dier alle gebitselementen goed te bekijken. Als ze in sedatie zijn, dan is het gebit pas goed te beoordelen.

Zo kwam cavia Tiamo op spreekuur, omdat hij al tijden niet lekker in zijn vel zat. De eigenaar van Tiamo is altijd erg alert en haar was opgevallen dat met name het oppakken van het voer lastig leek te gaan. In het verleden waren Tiamo’s snijtanden ooit afgebroken, waarbij destijds geprobeerd is ook het achtergebleven restant te verwijderen.

Met onze nieuwe dentale röntgen was heel duidelijk te zien dat nu, bijna 2 jaar later, hier toch een stukje wortel was achter gebleven (zie pijltjes), dat nu weer uit was gaan groeien en pijn gaf aan het gebit. Heel voorzichtig is de wortelrest opgespoord en volledig verwijderd.

Na de behandeling ging Tiamo weer beter eten en het baasje van Tiamo is erg blij dat het euvel gevonden en verholpen is!